Javljalniki požara: Kam jih namestiti?

Javljalniki požara: Kam jih namestiti?

24.11.2021

Le 5 do 10 minut je treba, da se vnamejo vsi vnetljivi materiali v prostoru. Ta čas imenujemo požarni preskok. V povprečju gasilci na kraj požara prispejo v 8 minutah. Vendar pa običajno regijski center za obveščanje prejme informacijo o požaru šele, ko je ta že razvit. To pomeni, da gasilci na prizorišče lahko pridejo tudi 15 in več minut od začetka požara. Ravno ta dragoceni čas skrajšujejo ustrezno nameščeni javljalniki požara.

Statistika

Eden izmed pokazateljev stanja požarne varnosti v državi je tudi število mrtvih na leto zaradi učinkov požara. V Sloveniji se skozi daljše časovno obdobje to število giblje okrog 20, kar nas s cca 1 smrtno žrtvijo na 100.000 prebivalcev uvršča nekje v sredino med državami, ki so uvrščene na lestvico in iz katerih so pridobljeni podatki (vir: World Fire Statistics 26). Ta podatek pa nas ne sme uspavati. Večina ljudi, ki umrejo zaradi učinkov požara, umre zaradi zastrupitve z dimom in ne zaradi neposrednega učinkovanja plamenov in toplote. Pomembna sestavina dima je ogljikov monoksid, plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja kot glavni produkt nepopolnega gorenja v slabo prezračevanih prostorih. Požar povzroča tudi škodo na premoženju.

Podjetje, ki se sooči s požarom, tudi če samo v enem delu proizvodnega procesa, se lahko sooči z resnimi težavami, saj nekajmesečna odsotnost določenega proizvoda na trgu lahko pomeni izgubo tržnega deleža, požar lahko pomeni izgubo pozitivne zunanje podobe podjetja in posledično bankrot. Tuje izkušnje kažejo, da ima kar 90% podjetij, ki so se soočila z požarom, velike težave z obstojem na svetovnem trgu. Iz statističnih podatkov in ugotovitev izhaja, da so ukrepi požarne preventive še kako pomembni za ohranjanje zdravja in življenja ljudi, ohranjanje lastnine in nenazadnje ohranjanje okolja.

Požarni javljalniki spadajo med elemente tehnične požarne zaščite (t. i. aktivna požarna zaščita). Delovati morajo tako, da čimprej odkrijejo produkte zgorevanja (dim, toploto, svetlobo) in tako opozorijo na morebitni požar, saj lahko s hitrim in učinkovitim reagiranjem zmanjšamo škodo, ki nastane zaradi požara, ali celo preprečimo tragedijo.

Požarni alarm služi :

• odkrivanju začetnih požarov,
• obveščanju in alarmiranju.
Če na javljalnike niste mislili ob izgradnji objekta in niste pripravili inštalacij, imate možnost namestiti kvalitetne brezžične javljalnike.

Ni vsak javljalnik požara za vsak prostor

Neustrezna izbira javljalnika vam namreč lahko povzroči nemalo skrbi zaradi velikega števila lažnih alarmov. Glede na vrsto nevarnosti, ki pretijo v različnih domačih prostorih, lahko namestite javljalnike naslednjih tipov:
• temperaturni javljalnik, ki zazna maščobne eksplozije v kuhinji, v garažah in ostalih prašnih prostorih
• optični javljalnik, ki zaznava dim in je primeren za vse ostale prostore
• kombinirani senzor (optični in temperaturni), ki proži alarm ob zaznavi dima ali povečane temperature
• javljalnik za ogljikov monoksid če imate peč, kamin ali drugo kurilno napravo na fosilna goriva. Najpogosteje se to dogaja pri kurilnih napravah z zajemom zraka od znotraj, če zagotovite premalo zračenja ali pa zaradi podtlaka, ki nastane ob delovanju nape ali drugih naprav, ki sesajo zrak.

Javljalnike požara in centrale podjetja FireClass najdete v naši internetni trgovin. Priporočamo, da se posvetujete z našimi stokovnjaki o ustrezni izbiri vrste požarne varnosti glede na zahteve vaše nepremičnine, montažo pa prepustite certificiranim strokovnjakom. Ob namestitvi certificiranega javljalnika ali požarnega sistema za odkrivanje in javljanje požara vam zavarovalnica prizna popust pri premiji za zavarovanje doma.

 

 
 
 

Povpraševanje

 

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.
Polja označena z * so obvezna!

    1. Mobicom d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.